Hur använder man en rakkniv

Snabbguide för användning av rakkniv:

 1. Strigla rakkniven.
 2. Använd varmt vatten för att rengöra huden och skäggväxten och mjuka upp den.
 3. Arbeta upp ett raklödder med rakborsten och använd rakborsten för att applicera löddret på området som ska rakas.
 4. Låt raklöddret verka i några minuter. Man kan börja raka direkt efter att man applicerat raklöddret, men jag föredrar att låta det verka en stund innan jag sätter igång.
 5. Sträck ut en bit hud som ska rakas, och placera rakkniven mot huden med 30 graders lutning. Dra försiktigt rakkniven medhårs. Den ska glida längs med hudytan, och absolut inte tryckas in i huden. (Tryck gör att man lätt skär sig.) Rakkniven ska vara vass nog att skära av skäggstråna precis ovanför hudytan utan att du är hårdhänt.
 6. Efter några varsamma drag medhårs kan man behöva göra några drag mothårs för att åstadkomma en riktigt nära rakning.
 7. Upprepa tills det utvalda området är renrakat, och gå sedan vidare till ett nytt område och upprepa från punkt fyra.
 8. När alla inlöddrade områden är renrakade, tvätta med varmt vatten för att få bort lödderrester med mera.
 9. Om du gillar att använda aftershave, applicera den nu.
 10. Tvätta rakkniven med vatten och olja in den.

  Vid behov kan man använda något mer än vatten för att descinficera rakkniven innan man oljar in den. Det är viktigt att den produkt man väljer är lämplig för ändamålet; rakknivar med plasthandtag kan till exempel bli skadade av vissa sorters rengöringsmedel, och rengöringsmedel med putseffekt kan orsaka skada på rakblad.

Man ska inte strigla sin rakkniv direkt efter rakning, eftersom rakbladet är känsligare då. Strigla innan rakning istället, så minskar du risken för att skada din rakkniv.

Förbered huden

För att få en så bra rakupplevelse och gott resultat som möjligt är det viktigt att inte slarva med förberedelsen av huden och skägget. Både hud och skäggväxt ska blötas med varmt vatten, och därefter applicerar man raklödder som får verka i några minuter innan man börjar raka.

Är man stressad kan det kännas lockande att slarva med dessa steg, men det är inte något jag rekommenderar eftersom dålig förberedelse gör det svårare att raka sig, risken att skära sig ökar och slutresultatet blir ofta sämre.

Man kan använda sig av skum på burk (tub), men personligen föredrar jag raktvål som jag löddrar upp med hjälp av rakborste. När jag fortfarande använde mig av säkerhetshyvel använde jag mig av raklödder på burk, och när jag sedan (efter att ha skaffat rakkniv) satte mig ned och räknade på vad det kostade insåg jag att jag kunde köpa en väldigt fin raktvål och ändå komma billigare undan om man slog ut kostnaden det över tid. En raktvål kan kännas dyr (”det är ju bara en tvål”) men av raktvål av god kvalité är väldigt dryg om man använder den korrekt.

Raka sig med rakkniv

 1. Sträck ut huden, eftersom det minskar risken för att skära sig.
 2. Håll rakkniven med ungefär 30 graders lutning mot huden.
 3. Låt rakkniven glida lätt över hudytan. Har du striglat ordentligt innan rakning ska bladet vara skarpt nog att skära av skäggstråna med lätthet, utan att du pressar.
 4. TRYCK INTE knivbladet mot huden. Är man van vid att raka sig med säkerhetshyvel kan denna ovana ta sin lilla tid att lära sig av med.
 5. När du är nybörjare rekommederar jag dig att raka långsamt och göra korta drag. I takt med att du blir mer van kan du försöka dig på längre rörelser. Forcera inte hastigheten; låt den öka naturligt i takt med att du får in den korrekta tekniken. Eller varför inte låta rakningen förbli en stund av icke-stress, där du låter varje drag ta tid istället för att hemfalla åt den moderna tidens stressmani.

Tänk på att vissa områden är knepigare än andra. Det brukar till exempel ta längre tid att få in en bra teknik för rakning av hakan och området mellan näsan och överläppen. Vad gäller hakan kan du behöva spänna käkmusklerna för att sträcka ut huden tillräckligt. Om du är nybörjare, börja med att öva på enklare delar av ansiktet först. Det finns inte någon lag som börbjuder dig från att raka delar av ansiktet med rakkniv och andra delar med säkerhetshyvel / rakapparat medan du håller på att lära dig. 🙂

Jag rekommenderar också att man alltid ser till att ha en säkerhetshyvel och nya blad hemma som man kan ta till när speciella omständigheter råder. Måste du till exempel raka dig fast du har nedsatt motorik på grund av feber, medicinering eller berusning är det säkrare att låta rakkniven vila. Det samma gäller om du inte har möjlighet att raka dig ifred, utan det finns risk för att barn, husdjur, festprissar eller liknande puttar till dig under rakningssessionen.

Skall man raka med- eller mothårs?

Enligt min erfarenhet är det bäst att börja med att raka området medhårs när man rakar med rakkniv. Efter några drag, när man fått bort nästan allt skägg, kan man växla över till att raka mothårs för att få bort det där allra sista, så att rakningen verkligen blir riktigt nära.

Det behövs flera drag

När du rakar dig med rakkniv, räkna med att behöva dra flera drag över samma område för att få bort allt skägg. Att försöka raka bort allt i ett enda drag ökar risken för att skära sig, eftersom det lätt blir att man trycker eggen mot huden i sin iver att komma nära nog.

För mig, som är van vid att raka med rakkniv, brukar det gå åt minst tre drag för att få ett område slätrakat.

Var börjar man?

Det finns ingen ordning som är rätt eller fel när det gäller att raka ansikte och hals, utan det är en fråga om vad man själv gillar. Det är vanligt att starta med kinderna och polisongområdet, men det finns personer som gör annorlunda och uppnår ett finfint resultat ändå.

För nybörjare rekommenderar jag att man börjar med de enklaste områdena, vilket är just kinderna och polisongområdena. Ha gärna en säkerhetshyvel till hands för att raka de knepigare områdena, till exempel hakan och över överläppen, tills du övat upp dina färdigheter genom flitigt rakande av de enklare områdena.

Var försiktig under näsan!

Så, varför är just området ovanför överläppen (under näsan) så knepig? De handlar framförallt om två saker: det är ett litet område som är omgärdat av områden som inte ska rakas (läpparna och näsan) och dessutom är huden extra känslig. Att näsan sticker ut och blockerar vissa vinklar gör inte direkt saken enklare.

Eftersom huden ovanför överläppen är extra känslig är det många personer som drabbas av hudirritation om de drar många små drag där. Om du har läst mina rakguider för rakning med rakkniv har du sett att jag generellt rekommenderar att nybörjare ska göra många drag och små drag, istället att försöka vara ”effektiva”, men just området ovanför överläppen är ett undantag – i alla fall om du upplever hudirritation där. Om din hud motsätter sig många drag måste du öva upp din förmåga att raka området med så få drag som möjligt. Dra två drag medhårs, och övergå sedan direkt till att raka mothårs (med så få drag som möjligt).

För området ovanför överläppen innebär medhårs att man rakar uppifrån och ned, och mothårs är rakning nedifrån och upp.

Kan man använda en rakkniv om man har en tatuering?

Om huden inte har hunnit läka ännu efter en nygjord tatuering, undvik att raka med rakkniv. När huden väl har läkt går det bra att raka med rakkniv.