Japansk rakkniv – Kamisori

En kamisori är en oledad japansk rakkniv. Den består av en enda bit stål och går inte att fälla ihop. Rakbladet är slipat på bägge sidor, vilket kan ta en stund att vänja sig vid för den som är van vid en rakkniv av europeisk modell.

En fördel med kamisorin är att den aldrig kan drabbas av glapp i handtaget eftersom den inte går att fälla ihop. Över lag brukar kamisoris hålla väldigt länge, och de är kända för att behålla sin skärpa väl.

En nackdel är att man behöver förvara sin kamisori i ett fodral när den ska transporteras, och den tar upp mer plats på längden än en kniv som går att fälla ihop.

Du kan räkna med att betala en hel del för en kamisori. Det höga priset är en av anledningarna till att nybörjare utanför Japan inte brukar starta med en kamisori. Det är istället vanligare att personer som verkligen är intresserade av europeiska rakknivar och som är vana vid att använda dem blir nyfikna på den japanska motsvarigheten och beslutar sig för att införskaffa en som komplement.

Om du vill lära dig raka med en kamisori finns det instruktionsvideor tillgängliga online, bland annat på YouTube. Tekniken är annorlunda än med en europeisk rakkniv, så jag rekommenderar verkligen att du tar en titt innan du sätter igång med din nya kamisori. Till exempel måste man vänja sig vid att använda den särskilda rundning som är avsedd att lägga fingret i – du vill inte placera det ovanpå bladet eftersom det finns en egg där också.

Det finns inte särskilt många svenska butiker som säljer kamisori, vare sig online eller offline, men Gents har en liten kollektion från den välrenomerade tillverkaren Iwasaki.