Kända tillverkare

Här är några exempel på välkända tillverkare och varumärken för rakknivar.

Mr Bear Family

Mr Bear Family är experter på skägg och rakning, och de säljer rakknivar i det lägre prissegmentet under sitt eget varumärke. Förutom att sälja produkter online driver de en barberarsalong i centrala Göteborg (på Pusterviksgatan).

Nõberu of Sweden

Svenskt varumärke för skäggvård och rakning, inklusive några rakknivar i det lägre prissegmentet.

Barberians

Dansk tillverkare av rakknivar och andra rakprodukter i modern stil.

Giesen & Forsthoff

Denna tyska tillverkare är berömd världen över för sina rakknivar. Utbudet sträcker sig över flera olika prisklasser, inklusive dyrbara rakknivar av extremt hög kvalité.

Dovo

Dovo är en annan tysk tillverkare som gjort sig känd för sina högkvalitativa rakknivar. Dovo ligger bland annat bakom den omtyckta serien Bismarck. Utbudet sträcker sig över flera olika prisklasser.

Ett exempel på en svensk nätbutik som säljer rakknivar från Dovo är Gents.se.

ERBE

Rakknivarna från ERBE görs för hand i Solingen, Tyskland. Priserna startar i mellanprissegmentet och går sedan upp upp upp. Sortimentet inkluderar en hel del rakknivar där handtagen är tillverkade av lite ovanligare material, till exempel horn.

Cyril R Salter

Det här brittiska företaget är huvudsakligen inriktat på parfymer, men producerar även en serie rakprodukter, inklusive rakknivar.

Thiers-Issard Sabatier

Det här är en fransk tillverkare som fått ta emot många hyllningar för sin produktion av rakknivar som håller mycket hög kvalité trots att de prismässigt ligger i mellanskiktet.

Iwasaki

Iwasaki är en japansk tillverkare av kamisori. Kamisori är en slags japansk rakkniv som är utformad annorlunda än en klassisk europeisk rakkniv. En kamisori är inte ledad, utan består av en enda bit stål. Rakbladsdelen är slipad på bägge sidorna; det finns alltså två eggar.

En kamisori från Iwasaki är inte billig, men håller å andra sidan väldigt länge om man tar väl hand om den. Det finns inte någon led som kan börja krångla.

Trivia: Shigeyoshi Iwasaki är en hyllad svärdsmakare, som lärde sig svärdssmidarkonsten från sin far som även han var berömd i Japan för sina fantastiska svärd.

Ett exempel på en svensk näthandelsbutik där man kan köpa kamisori från Iwasaki är Gents.se.