Att köpa en rakkniv

Jag rekommenderar att du lägger lite tid och energi på att lära dig om rakknivar innan du rusar iväg och köper en. Att köpa någon av de billigaste är sällan en bra idé, men att en rakkniv är dyr är tyvärr inte någon garant för att den är bra. Det gäller alltså att veta vad man letar efter för att kunna undvika de vanligaste fallgroparna. Vilken rakkniv du köper kommer att ha en stor påverkan på hur bra din rakupplevelse blir och hur pass lätt rakkniven kommer att vara att hålla i gott skick under lång tid.

Det kan svida i plånboken att köpa en bra rakkniv, men det känns genast bättre när man tänker på hur mycket det kostar över tid att använda sig av slit-och-släng rakblad i säkerhetshyvlar. Du kan läsa mer om det här.

Några exempel på varför man bör köpa en väldesignad rakkniv av god kvalité:

 • Den är säkrare att raka sig med
 • Den är enklare att underhålla (rengöring, inoljning, strigling)
 • Den behåller sin skärpa bättre, vilket minskar risken för att man ska behöva slipa den
 • Den höga kvalitén gör den mindre trolig att drabbas av hack och andra skador
 • Den är mindre trolig att få problem i leden
 • OM den drabbas av skador som kräver slipning är den mer trolig att klara av att slipas utan att bli dålig.

Rak kit, rakknivs set, etc

Rakknivar säljs både lösa och som en del av ett paket, ofta kallat rakkit eller rakset. Exakt vad dessa paket innehåller varierar rejält, så kontrollera alltid detta i förväg innan du köper något.

En nackdel med en paketlösning är att man inte själv får plocka ihop de olika komponenterna, men å andra sidan kan man få chans att prova på produkter som man kanske inte skulle ha valt själv. Vissa rakkit är också väldigt förmånligt prissatta och innehåller produkter som skulle kosta mycket mer att köpa enskilt.

Exempel på produkter som kan förekomma i rakkit:

 • Rakkniv
 • Strigel
 • Strigelpasta (ibland flera olika sorter med olika grovhet)
 • Strigelbalsam (för att vårda en strigel av läder)
 • Rakborste
 • Raktvål
 • Aftershave
 • Rakspegel
 • Ställ för rakkniv och rakborste

Tyvärr förekommer det rakkit där de olika produkterna sinsimellan har väldigt olika kvalité. En bra rakkniv kan till exempel paras ihop med en rakborste som börjar tappa hår så snart man tar den ur kartongen och en raktvål som till och med en alligator skulle får irriterad hud av. Man kan därför inte utgå ifrån att ett välrenomerat varumärke på en av produkterna borgar för att övriga produkter håller samma höga klass.

Vissa rakkit kommer i väldigt snygga och påkostade förpackningar, till exempel lådor av ädelträ där varje produkt har sin specifika plats. Innan man låter sig förföras bör man fundera igenom hur man brukar använda sig av rakkniven i sitt vardagsliv. Jag rakar mig varje morgon och vill inte ha rakborste, raktvål, strigel, etcetera nedpackade i en låda – oavsett hur snygg den är. Jag vill ha dem stående framme där jag enkelt kan nå dem. Att jag skulle ta mig tid att packa ned och upp dem ur en låda varje dag är en orimlig fantasi. Jag vill dessutom att min rakborste ska få lufttorka mellan användningarna och jag har vidare den lilla egenheten att jag förvarar min rakkniv i olja för att minska risken för oxidering, så för min del är det bortkastade pengar att köpa en snygg låda. För den som har många resdagar per år kan situationen se helt annorlunda ut.

Att köpa rakniv online

Nu för tiden finns det många butiker online som säljer rakknivar, och man kan också köpa direkt från privatpersoner på sajter som Blocket och eBay. Med hjälp av internet kan man få tillgång till ett mycket större utbud än vad som finns i de lokala butikerna, och det är också enkelt att jämföra priser. Vissa försäljningssajter har en recensionsfunktion så att tidigare köpare kan berätta om vad de tycker om produkten.

Rakknivar är varken tunga eller skrymmande, så att få dem skickade med posten brukar vara billigt. Det är alltid en bra idé att kontrollera den totala frakt- och expeditionskostaden innan man gör sin beställning. Vissa säljare tar till exempel ut ohemult stora avgifter för paketering och dessa vill man förstås undvika.

Om du beställer från en säljare utanför EU kan det tillkomma tull på varan.

Exempel på nätbutiker som säljer rakknivar

 • Gents.seVälsorterad svensk e-butik inriktad på rakning, skägg, hud & hår, dofter, och garderobsvård. Här kan du köpa rakknivar, shavetter, och diverse tillbehör.
 • Grooming.seEtt annat exempel på en mycket välsorterad svensk e-butik som säljer både rakknivar, shavetter och en lång rad tillbehör. De sammarbetarmed Oak Island Shaving för att kunna tillhandahålla slipning av rakknivar.
 • Glamazon.seHär finns det rakknivar och shavetter från välkända märken som Sailors, Giesen & Forsthoff och Dovo. De säljer även tillbehör, dock inte striglar.

Att köpa en rakkniv offline i Sverige

Att rakknivar har blivit mer populära på senare år har lett till att de blivit vanligare ute i handeln, även om utbudet inte går att jämföra med det man hittar online.

Om det finns ett Åhlens varuhus där du bor kan det bara en bra start, särskilt på orter där det saknas mer nischade butiker för den här typen av produkter. Befinner du dig i Stockholm eller Göteborg är varuhuset NK värt ett besök. I övrigt gäller det att ta reda på vad som finns att tillgå i form av oberoende småbutiker på den eller de orter som finns i ens närområde. Det kan variera stort och ibland blir man förvånad – plötsligt hittar man en fantastisk butik i någon liten småstad, en butik som existerar helt och hållet för att en eldsjäl där har dragit igång den trots att kundunderlaget inte går att jämföra med det som existerar i storstaden.