Olja rakkniv

Syret i luften vill gärna förena sig med metallen i rakkniven, vilket är negativt. Processen kallas för oxidering. För att minska oxideringen ska man alltid olja in metalldelarna av sin rakkniv efter varje användning. Oljan skyddar metallen från syret i luften.

Om man slarvar med att olja in sin rakkniv kommer eggen att förlora sin skärpa, och till slut räcker det inte med strigling för att fixa eggen utan man måste slipa om den. Bristande inoljning kan också göra så att andra delar av kniven oxiderar, och man kan till exempel få fula rostfläckar på metallen.

Rakknivsolja

Det finns särskilda rakknivsoljor att köpa i handeln, men det finns också många vanliga matoljor som fungerar bra. Det är viktigt att välja en olja som inte härsknar snabbt. Personligen använder jag mig av kokosolja, eftersom den klarar sig i minst ett halvår utan att härskna. Den kokosolja jag använder är en sådan som luktar rejält av kokos eftersom jag gillar den doften, men tycker man att den är kväljande så finns det kokosoljor som är producerade med metoder som gör dem mer neutrala vad gäller doft och smak.

Innan du börjar använda en ny olja för din rakkniv kan det vara idé att göra ett litet hudtest för att säkerställa att du inte är överkänslig mot oljan. Smörj in en liten bit hud med olja och vänta 48 timmar för att se om det blir någon reaktion.

En liten varning: Mineralolja (en petroleumprodukt) kan skada plast. Man ska ju inte smörja in plasthanddtag, men det är ju lätt hänt att det sker någon liten olycka någon gång och man råkar få olja på handdtaget ändå. Därför kan det vara idé att undvika mineralolja om någon del av ens rakkniv är av plast. Mineraloljan skadar plasten genom att lösa upp den.

Det är också viktigt att veta att rakknivsolja och parfymerad skäggolja inte är samma sak. Man kan använda skäggolja på sin rakkniv men en rakknivsolja är ett bättre och billigare val.

Hur oljar man in en rakkniv?

Metod 1

Droppa lite olja på en tygtrasa och smörj in metaldelarna av kniven. Dra uppifrån ryggen och snett neddåt.

Metod 2

Samma metod som Metod 1, men man använder en bit skinn istället för tyg.

Metod 3

Ta lite olja på fingertoppen och dra försiktigt över metalldelarna av kniven. Dra snett uppifrån ryggen och ned.

Personligen rekommenderar jag inte den här metoden eftersom du kan ha syror och andra orenheter på fingret som du inte vill föra över till bladet. Dessutom finns risk att skära sig (särskilt om man drar åt fel håll, det vill säga uppåt istället för nedåt).

Syra från huden brukar inte skapa några problem om man använder sig av sin rakkniv flera gånger i veckan, däremot kan det bli problem om man packar undan kniven och låter syrorna ligga och attackera metallen i godan ro över lång tid.

Metod 4

Låt metalldelen av rakkniven stå doppad i olja när kniven inte används.

Detta är min favoritmetod och jag använder den alltid hemmavid. Ska jag däremot ut och resa så är det Metod 1 som gäller.

Är mycket olja farligt för metallen i rakkniven?

Nej, överskottsolja skadar inte metallen.

Handdtag

Handtag kan skadas eller missfärgas av olja. Plasthandtag kan till exempel lösas upp av petroleumprodukter, och trähandtag kan absorbera olja och ändra färg. (Ur det här perspektivet är det bäst med ett handtag av metall, som ju bara mår bra av att oljas in.)

Om du har fått ett oljestänk på ett trähandtag som orsakat en fläck har du huvudsakligen fyra alternativ att välja mellan:

  1. Försöka dra ut oljan, till exemel genom att applicera potatismjöl på fläcken. Ger ofta ett halvdant resultat.
  2. Slipa bort fläcken. Kan fungera om det rör sig om en ytlig fläck. Vid djupare fläckar finns risk för att man behöver slipa så djupt att man gör handdtaget obekvämt att använda eller stör knivens ballans.
  3. Olja in hela handtaget så att hela handtaget får samma färg. Det kommer inte att ha samma färg som innan, men du slipper se en fläck.
  4. Acceptera fläcken som en del av rakknivens historia och låt den vara som den här.