Shavette

En shavette är en rakkniv med utbytbara blad. Det är inte ett särskilt ekonomiskt val jämfört med en vanlig rakkniv, eftersom man (precis som med säkerhetshyveln) måste köpa nya blad hela tiden men mycket billiage än att använda en rakhyvel. Fördelen är att man slipper ansträngningen med att vårda rakkniven, det vill säga rengöra, olja in och strigla den.

Feather shavette

Japanska Feather är en av de mest välkända tillverkarna av shavettes, vilket inte är så förvånande med tanke på att de har tillverkat rakprodukter i över 70 år. Feathers varumärke är starkt förknippat med kvalitetsprodukter som håller länge. I Sverige finns shavetter från Feathers att köpa hos gents.se. Gent säljer även shavetter från det välkända märket Dovo.

Rakkniv med utbytbara blad

Varför använda shavette (rakniv med utbytbara blad)?

Jag har faktiskt inget bra svar på den frågan. Själv använder jag inte shavetter eftersom jag tycker att nackdelarna vida överväger fördelarna. En vanlig rakkniv är billigare i längden, är bättre för miljön, och man riskerar inte att stå utan blad när man behöver dem.

Vill man inte behöva rengöra, olja in och strigla sin rakkniv kan dock shavette vara ett alternativ, om man föredrar känslan av att raka med rakkniv istället för att använda en säkerhetshyvel med utbytbara blad.

Rakning

En shavette ger vanligen en lika bra rakning som en rakkniv, eftersom det ju är en rakkniv – fast med utbytbara blad. Det är större skillnad inom grupperna rakknivar respektive shavetter än vad det är mellan rakniven och shavetten. En rakniv av låg kvalité kommer att vara sämre än en shavette av hög kvalité och vice versa. Med det sagt så finns det rakknivar av mycket hög kvalité som utklassar alla shavetter på marknaden, eftersom de är tyngre och bättre balanserade.

Om man inte tar väl hand om sin rakkniv kommer den snart att bli sämre än en shavette som man byter blad på vid behov. Vet man med sig att man kommer att slarva med omvårdnaden är därför shavette ett bättre val.

Vård

Den stora fördelen med shavetten är att man inte behöver vårda baldet eftersom man byter ut det när det har förlorat sin skärpa. På samma sätt behöver man inte oroa sig för att bladet ska bli skadat, eftersom det ändå ska bytas ut snart.

Personligen tycker jag inte att det är särskilt ansträngande att vårda en rakkniv, men själva striglingen är något som vissa ryggar undan för eftersom de tror att det är svårt och omständigt. Vill man inte lära sig strigla, eller om man kan strigla men tycker det är för tidskrävande, kan shavetten vara ett bra alternativ. Det samma gäller den som reser mycket och tycker det är jobbigt att behöva ta med sig både rakkniv, strigel och eventuell strigelpasta.

Livslängd

Eggen på en rakkniv håller mycket längre än rakbladet hos en shavette, eftersom grundtanken med en shavette är att man kontinuerligt byter ut gamla rakblad mot nya.

Vad gäller själva shavetten så är det vanligt att shavetter börjar krångal efter några års användning och förlorar sin förmåga att hålla fast bladet ordentligt. Varje gång man byter blad tar man isär shavetten och sätter ihop den igen, och det nöter på konstruktionen.

En rakkniv av bra kvalité kan hålla livet ut om man sköter om den väl. En shavette har en beräknad livslängd på några år, även om det förstås finns undantag – åt bägge hållen.

Pris

Genrellt sett kan man räkna med att en shavette är billigare i inköp än en rakkniv, i alla fall om man vill ha en någorlunda bra rakkniv. I längden blir det dock dyrare med en shavette, eftersom det ständiga bytet av rakblad kostar mer än vad kostnaden är för att hålla sig med en normalbra strigel och strigelpasta för sin rakkniv. Värt att täkna på är också att shavetten brukar få problem med att hålla bladet korrekt efter någor år, och då behöver bytas ut, medan en välskött rakkniv håller mycket längre än så.

Miljövänligt

Ur miljösynpunkt är en rakkniv bättre än en shavette, eftersom en shavette ständigt kräver nya rakkblad som ska tillverkas, transporteras, och sedan blir sopor efter användning. Dessutom blir själva shavetten till sopor tidigare än rakkniven.

Image

En rakkniv är coolare än en shavette.

Så är det bara.

En shavette säger att du vill raka dig med rakkniv men inte klarar av att strigla.

Behöver rakblad

En shavette behöver kontinuerlig påfyllning av nya rakblad för att fungera. Man behöver därför alltid se till att man ha nya rakblad tillgängliga, även när man är ute och reser – kanske till destinationer där lämpliga rakblad är svåra att uppbringa i de lokala butikerna. Med rakkniv och strigel klarar man sig på egen hand, utan påfyllning.