Strigel

Du använder en strigel för att få bort orenheter från din rakkniv och fixa de mikroskopiska skador som lätt uppstår när man rakar sig. En rakkniv ska striglas inför varje användning, och om man utsätter kviven för en jobbig raksession kan man behöva ta en paus och strigla om den mitt i sessionen för att säkerställa att eggen verkligen är riktigt skarp.

Det finns flera olika typer av strigel att välja mellan, med olika fördelara och nackdelar.

Vad är striglar gjorda av?

Läder är ett mycket vanligt material för striglar, men canvas och liknande tyger förekommer också. Tvåsidiga striglar har ofta en sida av läder och en annan sida av tyg.

Koskinn och kalvskinn är vanligt förekommande i Sverige. Kalvskinn tenderar att kosta mer än koskinn, men ger också ett bättre resultat (generellt sett).

Utomlands kan man även hitta mer exotiska material, till exempel buffelskinn.

Underhåll av din strigel

För att strigeln ska fungera bra och hålla länge bör man smörja in den med strigelolja innan första användningen och därefter vid varje tecken på att lädret börjar bli torrt. Om lädret tillåts torka kommer det att bli hårdare och fungera sämre för strigling, och strigelns livstid förkortas.

Hur använder man en strigel?

  1. Sträck ut strigeln ordentligt. Exakt hur man gör detta beror på vilken typ av strigel du har; handhållna fungerar annorlunda än frihängande, osv. Följ tillverkarens instruktioner för just din strigel. Det är viktigt att strigeln är väl spänd, annars riskerar man att runda av rakknivens egg när man striglar.
  2. Håll knivbladet mot strigeln. Vinkeln ska vara så att bladet nästan ligger parallellt med strigeln.
  3. Hela bladet ska vila mot strigeln när du striglar. För knivbladet upp och ned längs strigeln, med lätt hand och utan att pressa in knivbladet i strigeln. Knivbladet ska glida över strigelns yta. Knivens egen vikt är vanligen tryck nog.
  4. Vänd rakkniven varje gång du går up och ned, så att bägge sidorna av knivbladet striglas lika mycket.

Påminnelse: Det är viktigt att du håller lädret spänt på rätt sätt under hela striglingen, annars riskerar du att runda av eggen när du striglar, vilket gör eggen sämre, inte bättre.

Typer av striglar

Det finns många olika sorters striglar, och de har alla sina fördelar och nackdelar. Innan du införskaffar en strigel måste du till exempel besluta dig för om den ska vara ensidig eller tvåsidig, och om du föredrar frihängande eller handhållen.

Handhållen strigel

En handhållen strigel håller du i ett handtag. Många nybörjare föredrar den här typen av strigel eftersom de tycker att det är enklare att hålla lädret spänt med den här designen.

Handhållna striglar används ofta ihop med strigelpasta.

Frihängande strigel

En frihängande strigel hänger du upp på en krok på väggen. Frihängande striglar är mycket populära i Sverige. Du använder ena handen för att hålla strigellädret spänt.

Ensidiga striglar

En insidig strigel har bara en sida och den sidan består av läder. Strigelpasta används inte.

Handhållna striglar är sällan ensidiga, däremot är det ganska vanligt med ensidiga frihängande striglar.

Tvåsidiga striglar

Handhållna striglar är nästan alltid tvåsidiga, men det finns också gott om tvåsidiga frihängande strigelmodeller att välja mellan.

Hos en tvåsidig strigel brukar ena sidan vara av läder och den andra av linnetyg eller canvas. Du använder inte strigelpasta på lädersidan, däremot kan du använda det på den andra sidan om du så önskar.

Personligen föredrar jag tvåsidiga striglar, men jag brukar inte köra med strigelpasta. Jag börjar med att använda linnesidan för att rengöra min rakkniv från fett och andra orenheter som inte gick bort när jag rengjorde den med vatten efter den senaste raksessionen, och sedan övergår jag till lädersidan för att strigla eggen vass. På så vis undviker jag att orenheter hamnar på lädersidan.

Att hitta en strigel av bra kvalité

  • Be en erfaren person om råd. Många rakknivsentusiaster, till exempel i olika nätforum, delar gärna med sig av sitt kunnande och kan rekommendera striglar av olika modeller och i olika prisklasser.
  • Ta en titt på de striglar som blivit Bäst i Test hos oss.
  • Jämför gärna vilka betyg och omdömen en strigel har fått hos flera olika recensionssajter. Om en strigel höjs till skyarna på en enda sajt samtidigt som den beskrivs som medioker eller till och med dåligt på övriga sajter kan det ofta röra sig om en falsk recension.
  • Kontrollera tillverkarens rykte online. Är det här en tillverkare som är känd för att hålla hög kvalité, inte bara på striglar utan över lag?
  • Köp från en seriös och väletablerad säljare med gott rykte, för att minska risken för att få en undermålig kopia levererad.

Vad är strigelpasta?

Strigelpasta är en sorts polermedel som kan användas när man striglar sin rakkniv.

Det finns många olika sorters strigelpasta, och de skiljer sig bland annat åt vad gäller diametern på kornen. Generellt sett kommer en grovkornig strigelpasta att slita mer på kniven än en finkornig strigelpasta.

Den riktigt grovkorniga strigelpastan sliter så mycket på rakkniven att den endast används under speciella omständigheter, när det har inträffat en värre skada än de normala mikroskadorna och det därför är motiverat att strigla med mycket grovkornig strigelpasta i hopp om att slippa slipa om kniven med slipsten.

Måste jag strigla min rakkniv?

Ja, strigling är nödvändig även om din rakkniv är välslipad och av mycket hög kvalité.

Om du inte vill använda en strigel bör du inte raka dig med en klassisk rakkniv. Det finns andra alternativ tillgängliga; du kan till exempel köpa en shavette med lösa rakblad.

Varje gång du rakar dig utsätts rakkniven för mikroskopiska påfrestningar. När kniven kapar ett skäggstrå blir det samtidigt en pytteliten skada på eggen, och det kan också fastna små orenheter på kniven som du inte får bort när du rengör kniven efter rakningen. För att råda bot på detta striglar man sin rakkniv innan varje rakning – oavsett om man tycker att det behövs eller ej.

En korrekt striglad rakkniv ger en säkrare rakning och resultatet blir bättre, närmare och lenare. Om man inte striglar sin rakkniv kommer den gradvis att bli sämre och sämre, och till slut inte gå att använda.

Att försöka spara pengar genom att strunta i att köpa en strigel är bara dumt, eftersom det kostar mycket mer att ständigt köpa nya rakknivar, byta blad i shavetten eller raka sig med säkerhetshyvel.

Kan man använda slipsten istället för strigel?

Nej, slipsten kan inte användas istället för strigel.

En slipsten används för att slipa fram en helt ny egg på rakkniven. Det gör man om eggen blivit rejält skadad. Varje nedslipning kortar rakknivens livslängd och man bör därför vårda sin rakkniv väl så att man slipper slipa om eggen.

Strigeln använder man för att hålla rakbladet, inklusive eggen, i gott skick. Genom att strigla fixar man de mikroskador som alltid uppstår när man rakar sig. Att försöka fixa dessa mikroskador med en slipsten är ungefär som att försöka skära lax i supertunna skivor med en bandsåg.

En rakkniv ska striglas inför varje raksession. Om du istället slipar med slipsten inför varje raksession kommer din rakknivs livslängd att bli mycket kort.

Värt att påpeka är också att efter att man använt en slipsten för att slipa fram en ny egg så använder man alltid en strigel för att göra den nya eggen riktigt vass.

Slipar en strigel min rakkniv?

Strigeln hjälper till att hålla eggen vass genom att reparera mikroskador och ta bort smuts. Den slipar inte en ny egg som en slipsten gör, utan den hjälper till att hålla den befintliga eggen vass.

Sliter strigeln på rakkniven?

Teoretisk sett så sliter all frikton på ett objekt, men i praktiken kommer eggen din rakkniv att hålla sig vass mycket längre om du striglar kniven inför varje användning än om du låter bli. Strigling reparerar mikroskador och tar dessutom bort syror och annan smuts som kan fräta på eggen och resten av knivbladet. Det extremt lilla slitage som uppstår vid strigling vägs alltså med råge upp av den positiva verkan som striglingen har på eggen och resten av bladet.

Du kan jämföra det med att tvätta bilen. Ja, vattnet och bilshampot sliter på bilens lack. Men att låta fågelskit, vägsalt och diverse andra föroreningar sitta kvar och fräta på lacken vore bra mycket värre.

Obs! Att använda strigelpasta kan öka slitaget på kniven rejält och strigelpasta bör därför bara användas när fördelarna överväger nackdelarna. Ju grövre korn i strigelpastan, desto mer restriktiv finns anledning att vara.