Tillbehör

Strigel

En strigel är nödvändig om du vill raka dig med en klassisk rakkniv. Du ska strigla kniven inför varje raksession för att ta bort orenheter och fixa mikroskopiska skador på knivbladet. Striglingen gör rakkniven vassare och hjälper till ett hålla knivbladet, inklusive eggen, i gott skick.

Även en högkvalitativ rakkniv av titan eller något annat fantastiskt material behöver striglas; det är helt enkelt en del av raksessionen. Om du inte kan tänka dig att strigla bör du välja något annat redskap att raka dig med, till exempel en shavette där du byter ut bladen istället för att strigla dem.

Mer information om strigling hittar du här.

Strigelpasta

Strigelpasta är en slags poleringspasta. Det finns olika typer att köpa i handeln, med olika grovhet på poleringskornen.

Strigelpasta används när man striglar mot en grova sidan av strigeln. Vid striglning mot den fina sidan av strigeln brukar man däremot inte använda någon strigelpasta.

För mer information, besök vår sida om strigelpasta.

Strigelbalsam

Strigelbalsam är inte någon man använder sig av medan man striglar, utan det är en produkt som tagits fram för att vårda lädret om man har en läderstrigel.

Om du har en strigel av god kvalité kan det vara värt att köpa strigelbalsam till den, eftersom den kommer att hålla längre om du pysslar om den. Om din strigel däremot är av låg kvalité är det ofta ingen idé att lägga ned mycket pengar på vården av den eftersom den högst troligen snart kommer att gå sönder ändå. Istället för att kosta på den strigelbalsam kan det vara värt att spara dessa pengar och lägga dem i budgeten för att så småningom införskaffa en strigel av bättre kvalité.

Olja

Efter varje rakning ska rakkniven rengöras och metaldelarna oljas in för att skydda dem mot oxidering. Det finns särskild rakknivsolja att köpa i handeln, men många vanliga matoljor fungerar också bra så länge man väljer en olja som inte härsknar snabbt. Personligen använder jag kokosolja eftersom jag gillar doften och den håller i åtminstone ett halvår utan att härskna.

För mer information, besök vår sida om hur man oljar in sin rakkniv.

Observera att skäggolja och olja för din rakkniv inte är samma sak.  Skäggolja applicerar du i ditt skägg för att göra det mjukt och få det att lukta gott.  Läs mer här.  Rakknivsolja använder du för att vårda din rakkniv.

Läderfodral för rakkniv

Om man inte vill ha sin rakkniv stående framme när den inte används kan de vara idé att skaffa ett skyddande fordral till den. Ett läderfodral är en klassisk lösning.

Ett fordral för rakkniven kommer också väl till pass när man ska ut och resa.

Rakknivsställ

På ett rakknivsställ kan man hänga eller ställa sin rakkniv när den inte används. Rakknivsställ brukar också ha plats för rakborsten, och vissa innehåller också en tvålkopp.

Man måste inte förvara sin rakkniv i ett ställ om man inte vill, det är mer en estetisk fråga. (Personligen förvarar jag min rakkniv nedsänkt i olja mellan användningarna eftersom det ger extra skydd mot oxidering.)

Slipsten

En slipsten ingår inte i grunduppsättningen av produkter som jag rekommenderar att man köper när man börjar raka sig med rakkniv. Om man tar väl hand om sin rakkniv och skyddar den behöver man förhoppningsvis aldrig någonsin slipa den med slipsten, så att ha en slipsten liggandes hemma om-utifall-att ser jag som slöseri med både utrymme och pengar. Lägg pengar i budgeten för en bra strigel istället.

För den lite mer avancerade användaren av rakknivar kan det vara idé att äga en slipsten, bland annat eftersom det ger möjlighet att rädda slöa och skadade begagnade rakknivar och ge dem nytt liv. Om man till exempel hittar en vacker antik rakkniv på loppis som inte har blivit inoljad sedan Ola Ullsten var statsminister kan det krävas en slipning för att den ska bli funktionsduglig igen.

Mer informatiom om hur du använder en manuell slipsten för att slipa en rakkniv hittar du här.

Slippasta

Slippasta kan användas ihop med slipstenen när man slipar en rakkniv.