Vad är rakknivar gjorda av?

Bladet

Stål

Det är ett starkt material som kan slipas mycket vasst, samtidigt som det inte är särskilt dyrt. Det går också att värmesterilisera vilket är bra ur hygiensynpunkt, särskilt om man köper en begagnad rakkniv.

Vissa tillverkare lämnar mycket information om exakt vilken typ av stål som använts vid tillverkningen av rakkniven, och om stålet skiljer sig mellan knivbladet och handdtaget, medan andra är mer luddiga och nöjer sig med att kort och gott meddela att rakkniven är gjord av stål.

Att en rakkniv är tillverkad av rostfritt stål innebär tyvärr inte att det är omöjligt för den att rosta, bara att den är extra motståndskraftig mot korrosion och vissa andra angrepp. Enligt EN 10088 standarden är rostfritt stål en järnlegering som innehåller minst 10,5 procent krom. Kromet bildar en tunn, passiv hinna (cirka 20-30 Å tjockt) som skyddar det underliggande stålet mot oxidation. Om denna hinna skadas, till exempel för att det blir en repa på ytan av din rakkniv, kan syre tränga ned till stålet och orsaka rost. Det är därför viktigt att man ar väl han om sin rakkniv och oljar in den efter användning även om den är tillverkad av rostfritt stål.

Kolstål är en särskild slags stål som du kan läsa mer om här nedanför.

Kolstål

Jämfört med vanligt stål har kolstål extra hög kolhalt, vanligen i spannet 0,01% – 0,08%.

Att öka halten kol gör stålet sprödare (minskad duktilitet), men samtidigt blir det starkare på andra vis, varför kolstål är ett omtyckt material för rakknivar. Det går att slipa eggen så att den blir extremt vass.

Titan

Titan är mycket dyrare än stål, så det är ovanligt att man köper en rakkniv som titan som sin allra första rakkniv. Det brukar istället vara personer som älskar rakknivar som gör denna investering. Ett undantag är personer som vet att de är allergiska mot krom (vilket ingår i den legering som kallas rostfritt stål). Det är extremt ovanligt att vara allergisk eller överkänslig mot titan, vilket är en av anledningarna till att det är ett vanligt val inom sjukvården när ett metalföremål ska inplanteras i människokroppen.

Titan har samma hårdhet som ohärdat stål (6 Mohs), men är mer moståndskraftig mot syror.

Rakknivar gjorda av titan är mycket tåliga, och eftersom materialet är så dyrt i sig är det huvudsakligen tillverkarna av väldesignade rakknivar av hög kvalité som använder sig av det. Observera att detta gäller rakknivar som verkligen är gjorda av titan. Vissa småskumma tillverkare marknadsför sin rakknivar som titanknivar när det i själva verket rör sig om en legering med en liten mängd titan i – lagom för att de ska kunna hålla sig i marknadsföringslagens gråzon genom att med pytteliten text meddela att det rör sig om en titanlegering.

Silver

Rakblad av silver och silverlegeringar var populära statusobjekt för förmögna personer under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Produkten var väldigt liten under resten av 1900-talet, men nu efter millenieskiftet har viss nyproduktion börjat ske tack vare det ökade intresset för rakknivar bland de yngre generationerna. Vill man ha en rakkniv med blad av silver eller silverlegering brukar man därför vanligen antingen behöva köpa en helt ny kniv eller leta hos antikhandlare och auktionshus.

Damaskus stål

Damaskering (även kallat mönstervällning) är en avancerad smidesteknik där smeden sammanfogar flera lager av olika järn- och stålkvalitéer. I dagligt tal kallas resultatet för damaskusstål, eftersom det historiskt förknippades med en viss sorts svärd som exporterades från staden Damaskus.

Väl utförd damaskering gör att bladet blir motståndskraftigt mot splittring (som järn) samtidigt som eggen kan slipas mycket vass (som stål). Om man etsar metallen framträder ett vackert mönster där man kan se hur de olika skikten avlöser varandra.

Att skapa damaskusstål är arbetsintensivt och rakknivar kostar därefter. För de allra flesta användare är det en ”onödig” utgift eftersom de inte ska kriga med sina rakknivar utan bara raka sig med dem. Om du trycker din vanliga stålrakkniv så hårt mot ditt käkben att den splittras har du större problem än en trasig rakkniv att hantera…. Damaskusstål fyller en viktig praktiskt funktion hos svärd som riskerar att splittras mot motpartens sköld eller rustning om attacken träffar fel, men hos rakknivar är det mer av en estetisk fråga.

Handtag

Trä

Rakknivar med handtag av trä kan man hitta i alla prisklasser, från riktigt billiga till extremt exklusiva. Bland de dyrare knivar är det vanligt med exklusiva träslag, och vissa handtag har vackra sniderier. Om man tänker sig att använda kniven för att faktiskt raka sig snarare än att ha den som prydnads- eller samlarföremål är det viktigt att prioritera funktion över estetik – det finns många exempel på karvade handdtag som är extremt opraktiska att hålla i. Det är också viktigt att kontrollera att metalldelen av kniven är fastsatt i träet på ett bra vis.

Stål

Stålhandtag är lätta att hålla rena och det är ovanligt att de går sönder. Metallhandtag, inklusive stålhandtag, känns på ett speciellt sätt i handen, och är man van vid handtag av andra material kan det ta en stund att vänja sig. Om det känns ovant i början är vår rekommendation alltså att du testar några gånger till innan du bestämmer dig för vad du tycker.

Plast

Plast är ett väldigt vanligt handtagsmaterial i de lägre prisklasserna, och sedan blir det mer ovanligt i takt med att vi rör oss uppåt i pris. Detta innebär inte per automatik att en rakkniv med plasthandtag är av låg kvalité – det finns till exempel många bra rakknivar med plasthandtag i mellanprissegmentet, där tillverkaren har lyckats hålla priset rimligt lågt genom att smälla större delen av krutet på rakbladet och kombinera med ett jämförelsevis billigt plasthandtag.

Personligen gillar jag till exempel Giesen & Forsthoff Cut Throat, vilket är en prisvärd rakkniv med svart plasthandtag. Vill man prova på det här med rakning med rakkniv är den ett bra förstaval, eftersom den har ett bra knivblad utan att kosta skjortan. Märker man att man verkligen gillar rakning med rakkniv kan man ju alltid skaffa dyrare rakkniv med ett mer exklusivt handtag senare.

En nackdel med plasthandtag är att de kan bli väldigt hala om de är blöta eller om man har blöta händer. Det kan också vara svårt att få balansen rätt för hela rakkniven eftersom plasten är så lätt.

Jämfört med en rakkniv helt av metall är en rakkniv med plasthandtag känsligare och löper högre risk att gå sönder i handtaget. Känsligheten varierar förståss stort mellan olika plasthandtag. Ett solit plasthandtag av hög kvalité kommer att vara mindre känsligt än ett ihåligt plasthanddtag av låg kvalité, och så vidare.

Cellidor

Cellidor är en slags plast. Den är extra stark och brukar inte återfinnas hos de riktigt billiga rakknivarna eftersom den inte är särskilt billig. Cellidor har ungefär samma fördelar och nackdelar som övrig plast, fast med extra hög hållbarhet.

Mammut rakkniv

För den som är ute efter något lite speciellt finns det rakknivar där handdtaget är tillverkat av elfenben från en mammut. Elfenben är det material som betarna / tandbenen består av hos djur som mammut, elefant, flodhäst, valross, narval. Idag är handeln med elfenben starkt reglerad eftersom man vill förhindra att utrotningshotade djur dödas. Mammut-elfenben kan man dock köpa med gott samvete, och utan att bryta mot lagen, eftersom det kommer från djur som dog för många tusen år sedan och vars kroppar har bevarats i den frusna tundran eller i glaciärer. Det är framförallt Ryssland som exporterar mammut-elfenben.

Rakknivar med handtag av mammut-elfenben brukar inte vara billiga. Mammut-elfenbenet kostar en hel del i inköp, och detta gör i sin tur att tillverkare av rakknivar vanligen inte vill sätta ihop det dyra elfenbetet med ett billigt rakblad. Istället satsar de på att tillverka rakknivar av genomgående dyra komponenter för att locka köpare som har råd med den sortens lyx.