Varför man skall välja en rakkniv

Idag stipulerar normen att man ska raka sig antingen med elektrisk rakapparat eller med en säkerhetshyvel, antingen en engångshyvel eller en hyvel av den typ där man kan byta ut bladen när de har förlorat sin skärpa (vilket vanligen sker mycket kvickt).

De flesta som rakar sig nuförtiden har förmodligen inte ens övervägt att använda sig av rakkniv, trots att denna var det absolut vanligaste redskapet för rakning fram till början av 1900-talet då Gillette lanserade sina engångsblad.

Här nedanför kommer vi ta en titt på några av argumenten för att våga prova på rakkniv som alternativ till rakapparater och säkerhetshyvlar.

Spara pengar med rakkniv

För den som använder sig av engångshyvel eller säkerhetshyvel med utbytbara blad kan det finnas mycket pengar att spara på att köpa en rakkniv istället och ta väl hand om den. En välskött rakkniv håller år efter år, och det är inte alls särskilt svårt att vårda den. Tvätta den efter användning och olja in den, och strigla den sedan innan nästa användning.

Räkneexempel:

  • Du har en säkerhetshyvel med utbytbara blad.
  • Du rakar dig varje morgon och byter blad varannan dag. En normal månad gör du 16 byten.
  • Du brukar beställa dina rakblad online för att spara lite pengar. Du betalar 145 kronor för ett 8-pack Gilette Mach3, och du gör av med två sådana paket varje månad.

145 kr x 2 paket x 12 månader = 3480 kronor

Årskostnaden för själva bladet blir alltså 3 480 kronor, och till detta tillkommer kostnaden för själva hyveln. Hur ofta hyveln byts beror på flera faktorer, en säkerhetshyvel av god kvalité och bra material kan hålla länge, medan billiga plasthyvlar tenderar att nötas utan tämligen snabbt om man rakar sig varje dag.

En rakkniv av god kvalité kan hålla en livstid om man sköter om den väl. Det finns alltså mycket pengar att spara över tid genom att sluta köpa blad och övergå till att använda en rakkniv.

Bättre för miljön

Oavsett om man använder sig av engångshyvlar eller kör på kombon flergångshyvel med utbytbara blad så bidrar man till ett stort sopberg över tid. Det går åt stora resurser för att ständigt producera nya hyvlar, och rakhyvlar är dessutom knepiga att återvinna eftersom de består av flera olika material som inte är enkla att separera från varandra. Dessutom är just också själva logistiken en belastning på miljön – material ska fraktas till fabriken, de färdiga produkterna ska skickas ut världen över och till slut ska rakbladen hamna i din lokala matbutik eller skickas till dig med posten från en e-butik.

Jämför detta med en rakkniv som tillverkas en enda gång, transporteras till butik en enda gång, och sedan används av slutanvändaren resten av hans eller hennes liv. Till skillnad från en rakapparat kräver en rakkniv ingen elektricitet och den innehåller inte några återuppladdningsbara batterier med miljöfarligt innehåll.

Rakkniv gör dig lyckligare

Mycket av 1900-talets marknadsföring har gått ut på att lära oss hur inkompetenta vi är och hur därför måste köpa ett oändligt antal produkter. Vi kan inte blanda ihop ingredienser själva i köket utan bör hålla oss till färdiga bak- och såsmixar, vi kan inte laga våra kläder utan bör istället köpa nya varje gång ett litet hål uppstår, och så vidare.

Det är idag många människor som är så osäkra på sin egen kompetens och förmåga att lära sig att de avstår från att ens prova att raka sig med en rakkniv. De ser den som livsfarlig – bäst att hålla sig till säkerhetshyveln, annars kommer man att råka skära halsen av sig. Om detta vore sant borde våra anfäder på 1800-talet aldrig ha blivit äldre än tonåringar, eftersom det var då en ung man förväntades börja använda sig av en rakkniv för att hålla sin skäggväxt i ordning. På den tiden var det en färdighet som en ung mans far eller fadersgestalt såg som sitt ansvar att lära ut, men idag har vi tillgång till massor av informativa videor online, bland annat på YouTube, där vi kan lära oss.

Ja, att raka sig med en säkerhetshyvel är enklare – men livet blir sällan bra när vi försöker göra det så enkelt som möjligt. Att sitta hypnotiserad i tevesoffan är enklare än att mecka med bilen, lära sig ett nytt middagsrecept eller spela innebandy med vännerna, men gör det dig lyckligare?